МАГАЗИН

Як вибрати гарне вино?

Серед величезного асортименту вин іноді складно зробити вибір. Сорти винограду, регіони походження, роки врожаю, витримка – на що варто звернути увагу і як правильно вибрати гарне вино? Розглянемо далі.

Якщо Ви ще не визначилися, яке вино більше любите, біле або червоне, вдамося до правила досвідчених сомельє: біле вино – до риби, червоне – до м’яса. Однак якщо Ви підбираєте вино для святкового столу, де меню буде різноманітним, зупиніть свій вибір на сухих ігристих винах або легких білих і червоних винах.

За кольором складно буде зрозуміти, яке перед Вами вино, якщо Ви не експерт. Молоде біле вино зазвичай має світлі солом’яні відтінки. З червоним вином так само: молоде вино буде насиченого яскравого гранатового кольору, а ось з роками витримки буде переходити в коричневий.

При знайомстві з вином краще вибирайте основні міжнародні сорти – Каберне,

Совіньон, Мерло, Шардоне, Рислінг. Такі вина не матимуть сильно виражений аромат або терпкість (високий вміст танінів).

Багато хто при виборі вина також звертають увагу і на пляшку – колір скла, якою має бути пробка, що має бути зображено на етикетці.

Поспішаємо розвіяти міф про те, що якісні вина випускають тільки в темному склі. Насправді, колір пляшки не має значення. Наприклад, білі і рожеві вина спеціально розливають в біле скло. Зроблено це для того, щоб добре розрізнити колір напою.

Які пробки краще – коркові, пресовані, пластикові або взагалі гвинтові кришки? Переваг кожного виду пробок багато. Але ні ті, ні інші не говорять про якість вина.

Це раніше вважалося, що якщо пробка з пластика – то таке вино неякісне.

Навпаки ж, зараз багато виробників відмовляються від коркових пробок і використовують пластикові або гвинтові. Це набагато зручніше: якщо вино не буде випито за один раз, пляшку можна з легкістю закрити, а при відкритті не потрібно використовувати штопор.

Про необхідність коркових пробок варто говорити в тому випадку, якщо вино має потенціал до витримки. Причина тут проста – напій повинен дихати.

Також складно визначити якість вина і за зображенням на етикетці. Традиційні етикетки з зображеннями виноградників зазвичай переважають на винах виробників з багаторічною історією, а от молоді виробники воліють робити яскраві етикетки з зображеннями арт-об’єктів і логотипів. Остерігатися модних етикеток не варто – вони не є показником неякісного вина.

А ось інформацію на етикетці слід детально вивчити. Наприклад, якщо на ній відсутній рік збору врожаю, таку пляшку вина варто поставити назад на полицю. Рекомендуємо вибирати вино з достатньою кількістю інформації на етикетках.

Деякі споживачі вибирають вино з контретикеткою, на якій є інформація на мові країни-виробника, аргументуючи це тим, що якщо етикетка йде виключно українською мовою, то таке вино виявиться «місцевого розливу».

Зовсім ні, більшість зарубіжних виробників намагаються адаптувати етикетку під країну-покупця. Так, окремий стікер з перекладом може псувати дизайн пляшки, до того ж його поклейка буде коштувати додаткових грошей.

Ще одне поширене запитання споживачів: «Як зрозуміти, що вино зроблено з порошку»? Відповідаємо: порошкового вина не існує. Будь-яке вино виготовлене з виноматеріалу.

Що стосується вина в картонних паках, це напій більш низького рівня. Такі вина розливають в тетрапак для того, щоб знизити ціни. Але це не означає, що таке вино неякісне.

Для того, щоб вибрати свій ідеальний напій, потрібно визначитися з критеріями, дегустувати різні вина. А якщо хочеться дізнатися щось більше про сорти та регіони походження, рекомендуємо звернутися до досвідчених сомельє. Головне, щоб вино приносило Вам задоволення.