МАГАЗИН

Як правильно вибрати келих для вина?

Новачку, який вперше зіткнувся з вибором келихів для вина, може здатися, що особливої ​​різниці немає, деякі різняться за формою, деякі – за розміром. Проте кожна характеристика келиха впливає на смак вина.

Келихи є важливим елементом дегустації вина. Досвідчені сомельє кажуть, що для кожного вина потрібний свій келих.

Безперечно, смак вина залежить від того, з чого його п’ють. Для порівняння, влаштуйте дегустацію, наприклад, Шардоне зі звичайної склянки та з келиха правильної форми. Ви відчуєте величезну різницю.

Як правильно підібрати келих для вина серед величезного асортименту у магазинах? Чи не дурять нас маркетологи, пропонуючи десятки форм і розмірів келихів? Як форма келиха впливає на смак напою? І хто це взагалі вигадав? Розглянемо далі.

Всі без винятку знають, що вина мають тонкий аромат, велику смакову палітру, безліч нот і відтінків. Для того, щоб усі ці характеристики правильно розкрити, вино має набути правильної форми.

Вважається, що саме на краю келиха фокусується аромат вина. По суті, на інтенсивність та смакові якості вина впливають кілька параметрів келиха – форма, розмір, об’єм чаші, ширина краю келиха, товщина матеріалу.

Ми починаємо відчувати аромат вина, як тільки починають випаровуватися леткі сполуки вина і напій піднімається до верхньої частини келиха. Від форми келиха залежить характер вина та інтенсивність смаку. Край келиха спрямовує вино до певної зони язика, далі вино може або розливатись відразу по ротовій порожнині, або йти струменем на кінчик язика.

Також форма чаші келиха впливає на об’єм ковтків. А от від розміру чаші залежить темп вживання вина.

Експерти зазначають, що смакові рецептори на язику людини розподілені нерівномірно. Рецептори у різних зонах язика відповідають за сприйняття кислого, гіркого, солодкого та солоного. Саме тому можна розставити акценти на смак вина, змінивши форму та розмір чаші келиха.

Існує кілька типів келихів для вина:

  1. Універсальні келихи. Підходять для домашнього використання, для всіх видів вина: білого, червоного, рожевого та для ігристого.
  2. Бургундські келихи (за формою нагадують кулю). Келихи з такою формою рекомендується вибирати для складних вин, із величезною палітрою ароматів. Саме у закруглених стінках келиха і збирається аромат.
  3. Бордоські келихи (умовно з рівними стінками). Такі келихи слід вибирати для вин із яскравими нотами. Рівні стінки не затримуватимуть надовго інтенсивний аромат вина.
  4. Келих для білого вина. Форма у такого келиха як у бордоського, але менша за розміром. Біле вино не повинно нагріватись у той момент, коли його п’ють. Тому порції білого вина роблять меншими, а доливають частіше.
  5. Флют – витягнутий вузький келих для ігристого вина. Це класичні келихи, які чудово тримають температуру напоїв та яскраво демонструють бульбашки.
  6. Дижестивний келих для кріплених вин. Має форму квіткового бутону. Підходить для всіх високоякісних міцних напоїв, зокрема портвейну.

До речі, наповнювати всі ці види келихів, незалежно від їх призначення, необхідно до розширення чаші приблизно на 100-150 мл. Завдяки цьому вино буде рівномірно насичуватися киснем.

Коли Ви вже визначилися із призначенням та формою келиха, потрібно вибрати матеріал. Раніше завжди було прийнято обирати кришталеві келихи. Хоча в сучасний час популярними також стають і келихи, виготовлені з «кришталевого скла». Вироби з такого матеріалу більш легкі, міцні та мають тонкі стінки.

З досвіду скажемо, що орієнтуватися на чужі поради щодо вибору келиха для вина, не завжди правильно. У кожної людини свої смаки та переваги. Тому, коли Ви купуєте пляшку нового вина, продегустуйте його зі всіх келихів, що у Вас є. З якого келиха вино вийде смачнішим – з того і допивайте напій, що залишився.