МАГАЗИН

Як довго зберігається відкрите вино?

У Вас були гості та не допили вино? Ви відкоркували пляшечку гарного вина і налили собі один келих на вечерю, а іншу частину залишили на наступний раз? Не знаєте де тримати відкрите вино і як зберегти життя вина довше? Про всі секрети зберігання вина розповімо Вам у цьому матеріалі.

Багато хто помилково вважає, що якщо відкрити пляшку вина, то його потрібно випити, доки «не видихлося». Зрозуміло, що як тільки ви витягли пробку з пляшки, вино починає працювати разом з киснем і поступово окислюватися.

Неможливо точно сказати про всі вина, тому що виробляються вони різними методами, тому і зберігаються по-різному. Однак, точно скажемо, що вино має один із найдовших термінів придатності.

Якщо говорити про якісні вина з благородних сортів винограду, то вони можуть зберігатися протягом багатьох років, якщо будуть герметично закриті. Навпаки, з роками витримані вина стають лише кращими.

Однак, як тільки герметичність пляшки порушена, вино піддається впливу кисню. Погіршуються смакові якості вина, а водночас зникає букет ароматів. Звичайно ж відкрите вино не є небезпечним для здоров’я людини, воно просто стає нецікавим.

Щоб перевірити, чи окислилося вино, досить просто подивитися, якого воно стало кольору. Червоне вино набуває коричневого відтінку, біле – темного бурштинового. На жаль, таке вино краще вилити або використати для приготування різноманітних страв. Ще одна ознака окисленого вина – неприємний запах у білих винах, наче підгнили яблука, а також оцтовий запах у червоних винах.

Оскільки вино окислюється під впливом кисню, термін зберігання безпосередньо залежить від площі зіткнення вина з повітрям. Наприклад, якщо залишилося півпляшки вина, воно збережеться довше, ніж чверть пляшки. А якщо ще й не закрити пляшку корком, всередину постійно надходитиме кисень, і вино зіпсується набагато швидше.

Вино – це живий напій і у ньому постійно відбуваються хімічні реакції. Тому найоптимальнішим способом продовжити життя вина у відкритій пляшці – це закупорити його та поставити у холодильник.

Особливо зберігання в холодильнику актуальне для ігристих вин – у холоді бульбашки будуть повільніше йти. Білі вина теж ставлять у холодильник, тому що їх прийнято пити охолодженими.

А ось для кріплених, сухих чи солодких червоних вин ця умова необов’язкова. Їх можна зберігати у темному сухому місці, головне, щоб вони були закупорені.

У середньому відкриті пляшки сухих червоних вин можуть простояти від трьох до п’яти днів після відкриття, білі вина – до двох днів. Ігристі вина простоять не більше півтора-двох днів, після чого вони втрачають свій смак, насиченість та бульбашки.

Кріплені солодкі вина можуть зберігатися до кількох місяців. Найдовше живуть дуже кислі білі вина.

Щоб зберегти вино на більш тривалий термін, фахівці рекомендують перекрити напою кисень. Звичайно ж, краще вино, що залишилося, перелити в пляшку з меншим об’ємом, щоб рівень вина досягав шийки пляшки, і герметично закупорити.

Також можна придбати спеціальні аксесуари. Наприклад, вакуумні пробки, які дозволяють відкачати повітря з вина, але надовго цього не вистачить.

Спеціальні девайси є і для збереження ігристих вин. Пробка-стоппер герметично закриває пляшку і не дозволяє напою видихатися. Але і тут термін зберігання краще мінімізувати кількома годинами.

Цікавий факт: у ресторанах на позиції вин «по келихах» пропонують лише популярні вина. Це дозволяє зберегти пляшку максимум на кілька годин. За цей час напій не втратить своїх властивостей.

У будь-якому випадку, ми сподіваємося, що у кожного поціновувача благородних напоїв увійде у звичку правильне ставлення до вина, і тоді кількість вилитого вина значно зменшиться.