МАГАЗИН

Столове вино: що це означає і чим воно відрізняється від інших вин?

Під час походу у винний магазин новачок може губитися серед величезного асортименту вин та різноманітності назв. Для знайомства консультанти пропонують найчастіше базове вино – столове.

Яке ж вино називають столовим і в чому його відмінність від інших вин за смаковими та якісними характеристиками? Розберемося докладніше.

Термін «столове вино» прийшов до нас з Європи і в багатьох країнах має схоже значення. У Франції таке вино називається Vin de table, в Італії – Vino da tavola, у Німеччині – Tafelwein, у США – Table wine, в Іспанії – Vino de mesa, у Чорногорії – Stolno vino, у Болгарії – Трапезне вино.

Так склалося, що столове вино не має самостійної гастрономічної цінності. Воно має досить простий букет і подається до їжі під час застілля.

Столове вино може бути і білим, і червоним, і рожевим, сухим або напівсухим. Це натуральний напій з невеликим вмістом спирту та цукру, що відрізняється своєю легкістю.

Згідно з історичними даними, раніше таке вино вживали під час трапези, просто запиваючи їм їжу. Звісно, ​​це не означає те, що тільки це вино можна пити під час застілля.

Столове вино досить просте і відмінно поєднується з більшістю страв.

Виноград для такого вина може бути вирощений в одній країні, а сам напій вироблятися в іншій країні, при тому що цю інформацію виробник може не вказувати на етикетці. А ось слово «стіл» обов’язково значиться на етикетках зі столовим вином мовою тієї країни, в якій воно виготовлене.

Виробляється столове вино шляхом природного бродіння виноградного соку без додавання спирту, цукру та інших штучних добавок. Процес бродіння в столових винах завжди триває довше, ніж у десертних або кріплених, тому що необхідно, щоб дріжджі повністю переробили весь натуральний цукор, який міститься в ягодах.

Також винороби не передбачають дозрівання столового вина у бочках. Їхня мета – швидше доставити вино споживачеві.

Відмінність таких вин від солодких десертних можна знайти у міцності. За вмістом спирту столові вина поділяються на сухі (з вмістом остаточного цукру менше 1%), напівсухі (1 – 2,5%) та напівсолодкі (2 – 7%).

Ще одна різниця між столовими та десертними винами в односортності. Часто столові вина виготовляють із винограду одного сорту, без купажування (змішування сортів), як у десертних.

Незважаючи на свою простоту та відносно невисоку вартість, столові вина проходять досить суворий контроль під час виробництва. Винороби обов’язково стежать за тим, щоб рівень, наприклад, важких металів або сірчаної кислоти, не піднімався вище за норму.

Також, виходячи з того, що до складу столового вина не входять спирт та цукор, цей напій можна вважати натуральним. Часто на етикетках столових вин зазначають напис «натуральне».

Варто зазначити, що такі напої можуть благотворно впливати на організм людини. Зрозуміло, якщо йдеться про вина високої якості та вживання їх у розумній кількості.

Так, столове вино позитивно впливає на травлення, забезпечує організм необхідними мікроелементами, покращує кровообіг, виводить токсини.

При виборі столового вина слід орієнтуватися насамперед на виробника. Вибирайте вино перевіреної марки або те, що має найвищі відгуки.

Не слід вибирати найдешевші напої. Відмовтеся від вин у тетра-паках, що свідчить про низьку якість.

Обов’язково звертайте увагу на інформацію про виробника, кількість цукру та міцність, а також на пробку. Якщо пляшка закупорена корковою пробкою з клеймом виробника, це говорить про високу якість.

Часто гарне столове вино можна знайти в лінійці грузинських, вірменських, французьких, італійських чи молдавських вин.

Також варто врахувати, що столове вино не повинно перебивати смак основної страви, а навпаки, пробуджувати апетит. Білі сухі вина поєднуються з рибою та морепродуктами, а ось червоні напівсухі з гарячими стравами з м’яса та іноді супами.

Повністю відчути смак вина можна тільки в тому випадку, якщо правильно підібрати основну страву та келихи, з яких вино п’ють. А ось про це Ви можете прочитати в наших попередніх матеріалах: Як вибрати хороше вино? і «Як правильно вибрати келих для вина?»