МАГАЗИН

Що таке помаранчеве вино і що потрібно знати про цей модний напій?

Останні 10-15 років одним із трендів серед любителів благородних напоїв є помаранчеве вино. Розберемося, що це за модна новинка, як його пити, з чим поєднувати, а головне, як правильно вибрати помаранчеве вино.

Помаранчеве вино виготовляється з білих сортів винограду, за схожою технологією виробництва червоних вин. Таке вино настоюється на мезгі (маса видавленого під пресом винограду: шкірка, м’якоть, сік та кісточки) та гребенях.

Чим довше відбувається контакт виноградного соку зі шкіркою, тим більш насиченим стає колір та аромат вина. Бродіння помаранчевих вин займає від чотирьох днів до кількох місяців. Всі процеси виробництва відбуваються природним шляхом, винороби ніколи не додають у ці вина додаткові дріжджі, що культивуються, діоксид сірки та інші елементи.

У чому головна відмінність білих та помаранчевих вин, запитаєте Ви? – Саме у настоюванні сусла на шкірці винограду. Так, при виробництві білих вин шкірку від м’якоті на ягодах відокремлюють ще до процесу ферментації. Тому білі вина і виходять такими світлими та кристально прозорими.

Батьківщиною помаранчевих вин вважається Грузія. Потім таку технологію почали застосовувати в Італії. Сам термін orange wine був придуманий у 2004 році британським виноторговцем Девідом Харві. Досвідчені сомельє відразу перейняли його у свій словниковий запас і з тих пір професіонали виділяють помаранчеві вина в окрему категорію, нарівні з білими, рожевими та червоними винами.

Примітно, що деяких споживачів термін orange wine вводить в оману, яке це вино – апельсинове або просто помаранчевого кольору? Більше того, навіть у Грузії, де це вино і почали виробляти, не люблять застосовувати таку назву, натомість винороби використовують альтернативні, наприклад, «бурштинові» вина (amber wine).

Ще один цікавий факт – у Грузії помаранчеві вина також можуть називати «квеврі» за глиняними амфорами, в яких вони витримуються.

Помаранчеве вино має інтенсивний бурштиновий колір, яскраво виражену танінність, освіжаючий смак, в якому переважають легкі медові та горіхові тони, тропічні фрукти, а іноді ялівцеві ноти з яскраво вираженою кислотністю.

У процесі виробництва винороби не проводять багато втручань. Навіть розливають помаранчеві вина часто без фільтрації, завдяки чому у пляшці з таким напоєм можна помітити осад, а саме вино може бути каламутним.

Дещо специфічний напій не рекомендується пропонувати будь-якому споживачеві. Цей напій розрахований на тих, кому стає нудною класика з білих та червоних вин.

Багато європейських виноробів при виробництві помаранчевого вина часто експериментують з місцевими та міжнародними білими сортами, деякі роблять напій тільки з винограду сорту Піно-грі. А ось у Грузії вважають за краще не експериментувати і використовують найпоширеніший сорт Ркацителі.

Сьогодні головними виробниками помаранчевих вин є Грузія, Італія та Словенія. Тут практично кожна виноробня виготовляє цей напій.

Помаранчеві вина гармонійно поєднуються практично з будь-якими стравами. Вони ідеально підходять до морепродуктів, риби, м’яса, овочів-гриль та різних витриманих сирів. Найвдаліший тандем помаранчевих вин із стравами кавказької, середземноморської, азіатської, африканської та східної кухонь.

Подавати помаранчеві вина прийнято охолодженими до 8-12 градусів. Для цієї категорії немає спеціальних келихів, тому використання келихів для білих або червоних вин не вважатиметься помилкою. У той же час досвідчені сомельє вважають, що пити «бурштинові» вина найкраще з великих широких келихів для бургундського вина – саме в них розкривається багата палітра ароматів.

Знайти якісне помаранчеве вино можна як у ресторанах, так і у винних бутіках. У такому разі бажано скористатися рекомендацією сомельє. Сподобається Вам цей напій чи ні, це вже інше питання, але спробувати його хоча б раз у житті точно варто.