МАГАЗИН

Чому сухе вино називають «сухим»?

Перше, на що ми звертаємо увагу при виборі вина, – це колір. Існують білі, червоні, рожеві вина. Далі ми цікавимося, сухе вино чи солодке.

Якщо із солодким вином все зрозуміло, то із сухим виникають питання. Звичайно ж, сухе вино робиться не з порошку і після ковтка вина не виникає сухості в роті. Єдина відповідь, до якої можна прийти – відсутність цукру у напої.

Звичайно ж усі куштували виноград і знають, який він на смак. У будь-якому виноградному соку міститься безліч натуральних цукрів. Частка глюкози та фруктози у стиглих ягодах винних сортів винограду може становити до 30%.

У процесі бродіння дріжджі переробляють весь цукор у суслі на спирт. Якщо винороби хочуть отримати солодке вино, вони примусово зупиняють процес ферментації до того моменту, як дріжджі встигнуть переробити цукор. Роботу дріжджів можна зупинити двома способами: зниження температури та додавання сірки.

Частина цукру, що залишається у вині, називається залишковим цукром. Напівсолодке вино містить до 50 г/л залишкових цукрів, солодке вино – понад 50 г/л.

У такий спосіб, наприклад, виробляють і портвейни. Кріплять їх завдяки додаванню до сусла виноградного спирту. Таким чином, у вині залишається близько половини залишкових цукрів.

Процес отримання сухого вина зворотний. Тут у процесі бродіння дріжджі повинні переробити весь натуральний сік із ягід винограду. Таким чином, у вині практично не залишиться залишкових цукрів (до 4 г/л).

Це не означає, що якщо весь цукор перероблений у спирт, вино вийде міцним. Для виготовлення сухого вина використовують менш солодкі сорти винограду.

Вміст спирту у вині залежить безпосередньо від того, наскільки сусло цукристе. У свою чергу цей показник залежить від зрілості винограду. А вже зрілість винограду – від погодних та кліматичних умов.

Сам термін «сухе вино», згідно з однією гіпотезою, з’явився, бо весь цукор у такому напої збродив «досуха».

Не варто плутати терпкість вина, яка може залишитися після смаку, з сухістю. Терпкість вину надають таніни чи «дубільні речовини». Їх також можна відчувати при вживанні зрілої хурми, айви або міцного чорного чаю.

У винограді таніни містяться у твердих частинах: шкірці, кісточках та гребенях. При виробництві червоного сухого вина контакт вина із шкіркою винограду відбувається довше. Тому, якщо Вам не подобається терпкість у напоях, вибирайте білі вина.

У солодких винах терпкість, викликана танінами, менш помітна у смаку. Її згладжує велика кількість цукру.

Крім того, відсутність цукру в сухому вині абсолютно не означає відсутність у ньому фруктових ноток. Напій може мати насичений смак, але при цьому він не буде надто солодким.

Цікавий факт: на контретикетках багатьох вин можна знайти значення «напівсухе» вино. Європейські споживачі відносять такі вина до сухих.

Поговоримо про подачу сухих вин. Кожен напій має свою температуру подачі. Проте існують загальноприйняті правила. Так, сухі білі вина найчастіше п’ють при температурі 11-12°C, а ось червоні сухі вина сервірують при 16-17°C.

Червоне сухе вино найменш вимогливе до закусок. Такі напої чудово поєднуються з м’ясними стравами: птицею, телятиною, м’ясом на грилі. Також добре підходять до цього вина овочі-гриль, зрілі сири та м’ясні делікатеси.

Біле сухе вино стане ідеальним доповненням до риби, овочів та морепродуктів. У такому тандемі розкривається вся палітра смаків.

Якщо Ви ще не визначилися, яке вино Вам більше подобається – червоне чи біле, радимо зупинити свій вибір на універсальних винах. Це можуть бути сухі ігристі вина, легкі сухі білі та червоні вина.