МАГАЗИН

Яке буває вино?

В першу чергу, необхідно розділити поняття виноградне вино і фруктове, ягідне та інші види екзотичних напоїв. Тут мова піде саме про виноградне вино.

Це продукт, який отримують в процесі зброджування натурального виноградного соку. У виробництві вина головну роль грає не тільки виноград, але і спиртові дріжджі.

В процесі бродіння вони переробляють цукри виноградних ягід у спирт. Тому вино вважається виключно алкогольним напоєм.

Існує кілька характеристик, за якими можна скласти класифікацію натуральних вин. Вона необхідна для того, щоб споживач міг орієнтуватися у великому асортименті вин різних виробників, тощо. Отже, розглянемо основні характеристики.

За змістом спирту

Вміст спирту у вині залежить від кількості натурального цукру в ягодах винограду на початку процесу бродіння. Виходячи з цього можна визначити, що чим більше зріла ягода, тим більше цукру вона дає, і тим вище виходить градус вина.

За міцністю можна розділити такі вина:

ꟷ Слабоалкогольне вино – напій, який має міцність від 6 до 11 градусів, наприклад, це може бути ігристе вино;

ꟷ Міцне вино – напій з природною міцністю від 14 до 16 градусів. Варто враховувати, що в білих винах спирт більш відчутний, тому для них градація міцності починається нижче, ніж для червоних вин;

ꟷ Кріплене вино – це таке вино, в яке крім природного спирту, одержуваного в процесі бродіння, додають ще й спирт (виноградний дистилят). Міцність цих напоїв від 15 до 22 градусів. Кріпленим вином, наприклад, є портвейн.

За кольором

Всім відомий факт, що за кольором вина можна визначити багато чого: вік вина, сорт винограду, кислотність, а також зрозуміти, чи є в напої будь-які небажані зміни. Справжній колір вина можна побачити в центрі келиха.

ꟷ Червоне вино – виробляється з темних сортів винограду. Червоний колір напою забезпечує перехід антоціанів (фарбувальних пігментів) зі шкірки ягід в сусло. Молоде вино може мати колір від червоного до рубінового, а ось вино після багаторічної витримки набуває коричнево-помаранчевого відтінку і з роками стає бліднішим.

ꟷ Біле вино – виготовляється з білих, іноді з червоних сортів винограду. Але в такому випадку в умовах ферментації має бути відсутня шкірка винограду, яка і здатна фарбувати напій. А світлий відтінок виходить якраз через відсутність шкірки, адже м’якоть винограду, як правило не має кольору. Білі вина можуть бути від світло-солом’яного до бурштинового кольору.

ꟷ Рожеве вино – в його виробництві використовуються червоні сорти винограду, але таким чином, щоб сусло мало нетривалий контакт з мезгою.

ꟷ Помаранчеве вино – відноситься до білих, адже виготовляється з білих сортів винограду, але робиться воно за технологією червоного вина, тобто при тривалому контакті соку зі шкіркою ягід, що робить їх колір, смак і аромат дуже насиченими. Помаранчеве вино має глибокий жовтий з оранжевим відтінком, а іноді дійсно помаранчевий колір, може грати відтінками бронзи і бурштину.

За сортом винограду

За сортовою ознакою вино можна розділити на сепажне, іншими словами – моносортове (виготовлене з одного сорту винограду), і купажне (виготовлене із суміші сортів). І якщо вино буде відмінним втіленням конкретного сорту винограду, то його назва буде вказана на етикетці пляшки.

За вмістом цукру

Якщо в процесі бродіння спиртові дріжджі переробили весь натуральний цукор з соку ягід, у вині практично не залишається цукру. Таке вино називається сухим, вміст залишкового цукру в ньому знаходиться на позначці до 4 г / л.

Якщо ж винороби перервали процес бродіння примусовим способом, в такому випадку виходять напівсолодкі і солодкі вина. Напівсолодке вино містить до 50 г / л залишкових цукрів, солодке вино – більше 50 г / л.

За витримкою

Певні сорти вин з роками здатні розвивати багатий букет ароматів. Зберігати їх потрібно в певних умовах. Такі вина називаються витриманими. Витримування вина є трудомістким процесом, тому в категорії таких вин важко буде знайти недорогі напої. Також існують вина з терміном придатності. Найчастіше в домашніх умовах вони зберігаються пару-трійку років.

За наявністю вуглекислоти

За цією ознакою розрізняють ігристі вина, в яких винороби зберігають вуглекислоту, що потрапила в процесі бродіння, і тихі вина, які вуглекислий газ покидає ще до розливу в пляшки.

За походженням

У деяких випадках місця, де виростили виноград і виготовили вино, можуть не збігатися. Однак, від цього якість вина страждає. При транспортуванні ягоди можуть втрачати свої властивості і смакові характеристики. Тому для вин високого класу важлива значимість терруару.

Існує столове вино, виноматеріал для якого може бути привезений з іншого регіону, а також вино, контрольоване за походженням. Якщо на етикетці пляшки вина буде значитися слово «апелласьон», можна бути впевненими, що таке вино було вироблене за всіма правилами виноробства.