МАГАЗИН

Що таке «мінеральне вино»?

Дуже часто на дегустаціях, у винних магазинах, у промовах сомельє, в описах вин можна зустріти термін «мінеральне вино». До того ж, вкрай популярним став не лише цей термін, а й самі «мінеральні вина».

Як новачкові, який не розуміється на винах, зрозуміти, що таке мінеральність, а головне зрозуміти, як розпізнати її після одного ковтка вина? Чи можна говорити про те, що такі вина мають відношення до мінералів та вітамінів?

Яким винам властива мінеральність? І чи мають мінеральні вина здатність до тривалої витримки? Досвідчені сомельє виділили цілий спектр ароматів та смаків, які підійдуть для опису цього модного терміну. Отже, розберемося докладніше.

Термін «мінеральне вино» – досить новий, він став поширеним лише у 80-х роках. Проте зараз спостерігається зниження популярності такої характеристики вина.

Експерти відчувають мінеральність по-різному. Так, деякі застосовують цей термін, коли описують ароматичні властивості, деякі при описі смакових характеристик вина.

Винні експерти описують мінеральність вина як «запах мокрого каміння», «запах пороху», «смак гарячого каміння», солоність, йодистість, «смак заліза», «смак крейди» та інше. А як вважають науковці?

Міф про те, що на смак винограду впливають мінерали, які потрапляють у лозу з ґрунту, піддається критиці. З погляду науки це неможливо. Це можна порівняти з тим, що і аромат фруктів і квітів у напої з’являється навіть, незважаючи на те, що крім винограду при виготовленні вина більше нічого не додавали.

Можна провести невеликий експеримент: якщо мінеральність вина походить від поживних мінеральних речовин, які надходять із ґрунту, то зробити вино більш мінеральним можна, додавши до нього ще трохи. Однак це не працює.

Ще одна версія: мінеральні вина мають специфічний смак та аромат, які з’являються внаслідок випаровування летких сполук сірки.

Також в одному з досліджень вказувалося, що мінеральність вина походить від слабкої солонуватої бурштинової кислоти, але це так і не було доведено.

Враховуючи всі версії мінеральності вин та деякі невідповідності у їх визначенні, наука все ще продовжує шукати, що саме є причиною мінеральності.

Зазвичай мінеральність відчувають у білих винах із менш вираженим ароматом, низьким відсотком алкоголю та високою кислотністю. Не виключено, що джерелом мінерального тону у вині можуть виступати з’єднання сірки, які утворюються за допомогою дріжджів у процесі бродіння.

Мінеральні вина мають дуже тонкий аромат і складніший для сприйняття, його легко можна не відчути за ароматом фруктів, ягід або дуба в червоних винах.

Знову ж таки, це підтверджує ідею того, що яскраво виражена мінеральність у винах пов’язана з нестачею інших ароматів.

Існує також думка, якій поки що немає наукового обґрунтування, що багато мінеральних вин мають більш тривалий термін витримки, ніж немінеральні вина. Особливо це актуально для білих вин. Ці вина більш виразні, і відмінно розвивають свої смакові та ароматичні властивості при витримці у пляшках.

Білі мінеральні вина відмінно поєднуються з морепродуктами та білою морською рибою. Ще одне виграшне поєднання – мінеральне вино з устрицями.

Порада для новачків: щоб навчитися розрізняти мінеральність, тренуйте свої рецептори. Пробуйте на смак і запах фрукти, ягоди, трави, овочі, спеції, шоколад, каву, какао, сухофрукти. Також вдихайте аромати мокрого каміння, вологого грунту, морського повітря. Хочеться згадати, що зустрічалися такі сомельє, які ризикували навіть лизнути морську гальку, скуштувати шматочок дубової кори тощо. Пробуйте різні вина та насолоджуйтесь!